Goochelen in het echt

In de magische wereld van de magie en tovenarij, kan er veel. Zeker in het hoofd van een kleuter.

Ze gingen in opleiding bij een echte goochelaar die met zijn show speciaal voor hun leefgroep kwam. Verbaasd over de verdwijntrukken, dingen die uit elkaar konden en weer ineen, veel glitter en glamour en hocuspocus.

En nu zelf aan de slag ! Iedereen kreeg een goochelhoed. Samen boksten ze een eigen goochelshow ineen, met als publiek een verbaasd maar trouw publiek van ouders, grootouders, familievrienden.

lunchtijd buiten

Buitenlucht geeft gezonde honger.

Daarom trekken we met onze boterhameters van het lager naar buiten als het weer het toelaat. Weg uit de klaslucht, op zoek gezellige rust in onze tuin om op je eigen tempo te smullen van de boterhamdoos. Voor wie wil is er ook een kom vol groentensoep. We omarmen de seizoenen en leren ook inschatten wanneer het picknickweer en wanneer beter niet.

En ondertussen heerst in ons restaurant ‘De Eetklaver’ een aangename eetsfeer om de warme maaltijden ook hier helemaal tot zijn recht te laten komen.

Vanuit het warmste huis

Onze leerkrachten levensbeschouwing namen het mooie thema ‘opgroeien zonder zorgen’ ter harte. De verkoop van de vele zakjes Nougat, stemde iedereen trots en dankbaar, met een opbrengst van € 1355 ! Met een 100-tal kinderen en begeleiders trokken met de trein naar Brugge. Kletsnatte dag, maar dat was het minste van onze zorgen.

We wensen dan ook dat iedereen rond zich heen goed voor elkaar zorgt, in kleine en moeilijkere dingen. En dit initiatief was eens iets groots, maar er zijn nog zoveel kleine dingen waar je elke dag het verschil mee kan maken voor elkaar.

https://dewarmsteweek.be/acties/leefschool-klavertje4-helpt-mee-om-zorgeloos-te-kunnen-opgroeien

Leerkracht zijn in Klavertje4 dat is …

verwondering, vakmanschap, teamwerk, bijleren, gedrevenheid, … maar ook geïnspireerd worden door wat om je heen gebeurt en hier wat mee doen.

Het meest herhaalde zinnetje in de op Vogelnestklassen, bracht onze 2 leerkrachten op het idee om dit op een heel andere manier in de kijker te zetten tijdens de klastijd. En zo geschiedde !

Bij de start van de boekenprikkelweek verschenen ze beide in hun eigen bedacht DIDACTISCH UNIFORM. Wedden dat de boodschap nu echt wel blijft hangen bij hun klaskinderen . Misschien wordt het wel een modetrend … #leesjeopdracht

Dank je afvalophalers

Wat hadden we geluk dat de afvalmaatschappij de projectvraag van de Neuzen wilden beantwoorden ! Ze onderbraken hun ronde om even bij ons op te rijden om de buiten- en binnenkant van hun grote vuilnisophaalwagen van dichtbij te laten malen, draaien, toeteren, pinkeren, … We konden kennismaken met 2 schitterende afvalophalers die dag in dag uit, weer of geen weer ons goedgesorteerd afval komen ophalen. Een grote dankjewel, niet alleen in de week van de vuilnisophalers maar gans het jaar door !

Bekijk hier de reportage op AVS https://www.youtube.com/watch?v=IGobAMXviS8&t=13s

 

een grote nieuwe kring

Onze kring is een belangrijke plek in de klas. Het is nodig dat iedereen elkaar goed ziet om actief te kunnen luisteren. Voor onze Sterrenkids staken we een gloednieuwe kring in elkaar om zowel met de ganse leefgroep in het groot als met een klasgroep in het klein samen te kunnen zitten. En ineens kreeg iedereen een eigen bakje toegewezen om hun leer- en werkmateriaal in op te bergen. Dat hebben ze goed gezien !

Dat de kring spontaan gebruikt wordt als rustige leesplek tijdens ons dagelijks LISTmoment, is fijn om te zien. Wegduiken in je eigen verhaal, maar toch bij elkaar zijn.

 

Schaken in duo’s

Carlos kwam de Zwaluwen van het Vogelnest zijn passie voor schaken uitleggen. De opbouw van het bord, de schaakstukken en de regels.

En toen was het aan ons ! Stap voor stap denken, logisch redeneren om een goede zet te vinden, ruimtelijk inzicht ontwikkelen en heel geconcentreerd blijven. Het is inspanning die aanvoelt als ontspanning.

Er werd gewisseld van tegenspeler en op het einde van de middag, smaakte het naar meer. Ook spelletjes die al lang bestaan kunnen verdraaid boeiend zijn en nog leerrijk op de koop toe.